Presse

Udsmykning på Hindholm

Næstved Tidende 8-1-1996

Storslået udsmykning til socialpædagogerne.

Soli Madsen maler flot triptikon til seminariets glassal.

Fantasi og farver smelter sammen til en harmonisk helhed i et kæmpe-kunstværk af den franskfødte lokale billedkunstner og galleriejer Soli Madsen. Hindholm Socialpædagogisk Seminarium får til daglig glæde af hendes imponerende værk. Forstander Johnny Lauritsen behøvede ikke at lede videre for at finde nogle smukke og farvestrålende akrylbilleder til udsmykning af seminariets prægtige glassal. Han fandt dem i Sandved hos Soli Madsen i Galleri Soli. Der er tale om en stor triptikon (tre lærreder) fra 1995, et storslået værk med de fire elementer: Himmel, jord, ild og vand. Lyset bogstaveligt talt strømmer ud af billederne. De er sprængfyldt med livsbekræftende energier og symboler, der for beskueren taler til fantasien og de kreative kræfter.

Farlige elementer

Fælles for triptikonen er den store harmoni, man først og fremmest får øje på, men ved nærmere eftersyn lægges der også mærke til tre farlige elementer: Slangen (symbol på ondskab) sorgen, der kan true éns sindstilstand (symboliseret med grædende øjne), samt vreden eller for stor lidenskab, der bliver skildret som lyn.

Kunstneren Soli Madsen vil torsdag den 1. februar selv komme ud på Hindholm Socialpædagogiske Seminarium for at føre de nye studerende ind i hendes fantasifulde og sprudlende billedverden.

Ud over sin betydelige egenproduktion har Soli Madsen for tiden et ret omfattende restaureringsarbejde i gang af det gamle alterbillede fra Sørbymagle kirke. Billedet er fra det 19. århundrede og forestiller Jesus med en af sine disiple, stående ved en sø ved foden af et bjerg. Når billedet er færdigrestaureret,skal det igen tilbage i Sørbymagle Kirke, dog ikke som alterbillede.

Hun er født i Paris, døbt Solange Boulogne og har siden barndommen tegnet og malet tæt ved Eiffeltårnet og Triumfbuen, mødte på et kursus i England den danske frøavlskonsulent Hans Madsen, giftede sig med ham og blev fru Madsen i Sandved. Fornavnet Soli er selvvalgt, for Solange betyder på fransk "solens engel" og det har i årenes løb givet anledning til nogle drillerier.

Pause

fter en kunstnerisk pause, mens børnene var små, genoptog Soli Madsen det kreative virke, hun synes at være skabt til, og hvor hun øser af sit sinds rigdom, når hendes følsomme penselstrøg med en indre, fabulerende symbolik sættes på lærreder og med en fantasi der synes uudtømmelig udstråler livsbekræftende og positive energier til beskueren.

At se på kunst beskriver Soli Madsen selv således:

"Hvis du er åben, mærker du kosmos. Det kastes imod dig som en bold, du kan gribe - så stor og uendelig, så let som en sang".

Bre.

Amtsgården Sorø

Sjællands Tidende d. 13.januar 1998

Udstilling på Amtsgården i Sorø af Soli Madsen

Jeg maler mit liv...

Charmerende fortællerske åbnede udstilling på Amtsgården i Sorø.

SORØ: En åbning af en udstilling er rutine på Amtsgården i Sorø, hvis personale har en aktiv kunstforening, der har bragt megen god kunst op på forhallens vægge. Men mandagens fernisering af 38 arbejder af den fransk-danske billedkunstner Soli Madsen blev en oplevelse ud over de sædvanlige. Deltagerne - det var desværre ikke ret mange - fik en charmerende og livsklog introduktion til udstillingen (den vises måneden ud). Det jeg maler er mit liv. Jeg kan ikke male andet, erklærede den franskfødte kunstnerinde. Hun gav på en rundgang blandt sine farveglade, fabulerende billeder en både munter og smuk filosofisk redegørelse for indhold og teknik i de udstillede værker, som foruden akrylmalerier omfatter pasteller, gouacher og akvareller.

De afspejler en både humoristisk følsom-romantisk indgang til de temaer, der tages op i en meget personlig behandling. Om det nu er kortspillerne som symbol på tilværelsen, hvor man nogle gange taber og andre gange vinder. og hvor der også somme tider snydes - i hvert fald snyder vi tit os selv, konstaterede kunstnerinden! Humoren går hånd i hånd med en følelses-symbolik som i solen og månens bryllup om menneskenes venlige udadvendte, måske konfliktsky side og den mere dulgte og ukendte side, som også skal kendes og bruges, hvis man vil have en hel og rig tilværelse. Eller skildringen af stemninger affødt af "de små magiske øjeblikke", som Soli Madsen betegner dem.

Om kærlighedens store, flammende øjeblikke, som hendes møde med den mand, der for en snes år siden bragte den unge pariserinde til Danmark, hvor hun nu har et smukt galleri i Sandved.

Det blev en livlig og inspirerende introduktion til hendes helt egen billedverden, der vil kunne ses på Amtsgården måneden ud i forvaltningens sædvanlige åbningstid.

ea.

Stevns Museum

Stevns Museum og Stevns Kunstforening

I forbindelse med en udstilling på Stevns Museum den 14. maj 1994, skriver Ole Vincent Larsen følgende:

Åbenhed, fylde og vision

om Soli Madsen

Der gives kunstnere, der i deres arbejde øser af en helt privat, indre verden. De kan være dybt interessante, men er svære at forstå, for man skal kende dem meget for at finde nøglen til deres kunst.

Andre kunstnere er total åbne. De føler, hvordan verden strømmer forbi dem i en uafbrudt, dynamisk strøm, og de griber i denne overflod af billeder og ting, lys,årstider, mennesker, og bruger de mangeartede indtryk i deres kunst. Et sådant skabende menneske er Soli Madsen. Hun nøjes imidlertid ikke med blot at registrere, nej, hun fortolker efter eget temperament, så hvert billede, hun maler, bærer præg af hendes personlighed.

En af hendes mest fremtrædende egenskaber er fantasi. Hendes arbejder formelig bobler af fortællelyst og indhold. Bag de symboler og myter, der optræder i hendes billedverden, aner man naturen. Men også musikken, som hun selv dyrker, har sin plads i hendes kunst som en særlig rytme i kompositionen af billedet. Forholdet til mennesker eller selvoplevede begivenheder sætter deres sprog. I mange af arbejderne kan man ligefrem aflæse psykologiske tilstande, brugt på en sådan måde, at de bliver beskueren vedkommende gennem genkendelsen.

Soli Madsens maleriske verden kræver åbenhed af beskueren. Men den lønner sig, for hvert billede fortæller sin egen spændende historie. I virkeligheden kan hendes univers ikke beskrives fyldestgørende i ord: det skal ses som det, det er: på én gang en udfordring og en gave.

Ole Vincent Larsen.

Seneste nyt

Gratis entre

    Udenfor de almindelige åbningstider kan galleriet besøges efter aftale.

    Du er velkommen til at ringe på klokken, måske er jeg hjemme.